Vastuullisuus

Hajuton, tehokas ja turvallinen Free on karkotetuoteperhe pistävien ja purevien hyönteisten torjumiseen.

Ihminen reagoi hyönteisten pistoihin ja puremiin yksilöllisesti. Useimpien hyönteisten pistoista ja puremista tulee paikallinen punoitus ja turvotus. Hyttyset ovat Suomessa yleisimmät allergiaa aiheuttavat lentävät hyönteiset. Lähes kaikki suomalaiset herkistyvät hyttysenpistoille, ja noin joka kymmenes reagoi pistoihin voimakkaasti. Tavallisimmat puutiaisten aiheuttamat sairaudet ovat borreliabakteerin levittämä borrelioosi sekä virussairaus TBE eli puutiaisaivokuume. TBE:lta voi suojautua rokotteella, mutta borrelioosia vastaan ei ole rokotetta.

Free -tuotteiden käyttö vähentää altistumista hyönteisten pistoille tai puremille ja näin auttaa välttämään mahdollisia hyönteisten aiheuttamia terveysongelmia.

 

Tuotekehitys ja valmistus

Free-tuotteiden vastuullisuustyötä ohjaa Bernerin Yhteiset vastuumme -vastuullisuusohjelma tavoitteineen. Olemme sitoutuneet vastuullisuutemme jatkuvaan kehittämiseen, ja kuulemme mielellämme myös käyttäjiemme näkemyksiä vastuullisuutemme kehittämiseksi edelleen.

Free Outdoor- ja Free Family & Kids -tuotteet ovat kehitetty Helsingissä Bernerin pääkonttorin laboratoriossa ja ne valmistetaan Bernerin tehtaalla Heinävedellä. Tuotteet valmistetaan Heinävedellä 99.9%:sti uusiutuvalla energialla ISO 14001-ympäristösertifiodulla tehtaalla. Berner työllistää Heinäveden tehtaillaan 60 henkilöä ja on paikkakunnan suurin yksityinen työnantaja.

Muut Free-tuotteet valmistetaan päämiehen toimesta. Aerosolit valmistetaan briteissä ja muut tuotteet tuotetaan Espanjassa ja täytetään Italiassa.

Allergiatunnus

Kaikki Free-tuotteet ovat saaneet Allergia-, iho- ja astmaliiton Allergiatunnuksen käyttöoikeuden. Allergiatunnus on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Tunnus kertoo tuotteesta, joka täyttää tarkat tuotekohtaiset vaatimuskriteerit eikä sisällä hajusteita tai muita yleisesti ärsyttäviä tai herkistäviä aineita.

 

Tehoaineet

Free punkkikarkoite, Active Spray, Lotion ja Hyttyskarkote Aerosili sisältävät IR3535 -tehoainetta eli etyylibutyyliasetyyliaminopropionaattia, joka on lääketehtaan kehittämä tehoaine. IR3535 on hellävarainen iholle. Aktiiviaine ei ole myrkyllinen vesistöjen eläimille eikä kerry luontoon.

Free Outdoor- ja Free Family & Kids -tuotteissa on tehoaineena ikaridiini. Ikaridiini on iholle hellävarainen mutta tehokas aktiiviaine, joka ei tunnu iholla rasvaiselta tai tahmealta.

Kumpikaan tehoaineista ei ole helposti biohajoava.

 

Pakkaukset

Kaikki Free-tuotteiden pakkaukset voi lajitella pakkausmateriaalille sopivaan keräysastiaan.

Lajittele täysin tyhjät aerosolipullot metallinkeräykseen. Suutinosaa ei tarvitse irrottaa. Laita suihkepumpun päässä oleva kupumainen korkki muovinkeräykseen. Aerosolipullot, joissa tuotetta on jäljellä, kuuluvat vaarallisiin jätteisiin. Muissa tuotteissa jätteiden loppulajittelua helpottaa, että eri laatua olevat muovit on eroteltu toisistaan. Irrota korkki pullon varresta ja laita sekä pullo että korkki samaan muovinkeräysastiaan. Pumpun voi laittaa muovinkierrätykseen, huolimatta sen metallisesta jousesta.

 

Tehokokeet hyönteisillä

Tuotteet ovat biosideja eli niitä käytetään ihmisten suojaamiseen haitallisilta eliöiltä. Koska Free-tuotteiden käyttötarkoitus on hyönteisten karkotus, on tuotteiden kehittämisessä testattava niitä hyönteisillä. Biosidilainsäädännön mukaisen myyntiluvan saaminen edellyttää näiden tehokokeiden tekemistä, jotta tuotteiden väittämät niiden tehosta pystytään todentamaan.